Разликите между файловите системи FAT32 и NTFS

В тази статия ще ви разясня какви са разликите между файловите системи FAT32 и NTFSБез съмнение и двете файлови системи имат своите предимства и недостатъци.

FAT е група сектори, намиращи се непосредствено след boot-сектора на диска и преди root area-та, в които се пазят две копия на таблицата за разпределение на дисковото пространство. Когато се правят промени в нея, примерно при работа с файлове, винаги се актуализира първо едното копие и след това другото. Ако този процес бъде прекъснат, след повторно рестартиране Scan Disk-а на Windows проверява за нарушения в структурата на FAT и в 99% от случаите възстановява сам повредите от запазеното копие. При по-сериозна повреда лесно може да се зареди чист ДОС от дискета и едното копие да бъде заменено с другото с помощта на дискови редактори като Disk Edit на Norton (Symantec) или Acronis Disk Editor. Ако и това не помогне, а трябва да се спасяват важни данни с помощта на същите тези редактори диска може да бъде прегледан сектор по сектор и нужните файлове - сглобени чрез ръчно редактиране на FAT.


При NTFS нещата стоят по-различно. Тъй като е частна и затворена разработка на Microsoft, за нея липсват средства за възстановяване и работа на ниско ниво, различни от заложените в Windows. Т.е. когато се скапе и Scan Disk не успее да я оправи, потребителя губи всички данни и му остава единствено да изтрие и създаде отново дяла.

Другото е че NTFS дял, заразен с вируси се чисти много по-трудно от FAT32 дял. В последния случай просто се зарежда DOS от дискета и се стартира F-Prot за DOS. При NTFS единственото сигурно решение е да се закачи харда като втори диск на друга машина, да се зареди NT-базиран гарантирано чист Windows и да се почисти заразения диск. Ако се стартира ОС от заразения хард и СЛЕД ТОВА се пуска антивирус има вероятност вируса вече да е в паметта и да блокира антивируса. Или, в най-лошия случай, да унищожи данните при самото стартиране.FAT32:

предимства:

- подходяща за по-слаби машини;
- напълно документирана и поддържана от всички ОС файлова система;
- лесен достъп от ДОС, в случай на сериозни поражения по операционната система;
- при обработка на видео и аудио е по-подходяща от NTFS, ако използваната машина е бавна, с недостътъчно памет или малък диск.
- по-подходяща за домашни потребители


недостатъци:

- лимитирана по отношение на максималния размер на диска;
- нестабилна, при внезапен срив е възможно да се достигне до повреждане на FAT и до загуба на данни;
- липсва каквато и да е поддръжка на квоти, сигурност и защита на данните ..
- вече е доста остаряла

NTFS:

предимства:

- поддържа множество едновременни потоци от данни;
- поддържа софтуерни реализации на RAID0, RAID1, RAID10 и RAID01;
- вградена поддръжка на компресия;
- криптирани данни;
- значително по-голяма скорост за достъп до данните от тази при FAT32;
- по-малки размери на клъстерите;


недостатъци:

- чисти много по-трудно от вируси от FAT32
- частен и недостъпен публично формат на Microsoft. Липсва пълна поддръжка за четене и писане върху такива дялове, от други ОС.
- в някои случаи може да бъде доста по-неефективна от FAT32.
- изисква доста повече памет и бърз процесор от FAT32

Подобни новини :
Промяна на файловата система от FAT32 на NTFS
Каква е разликата между 32 и 64-битова версии на Windows
Как да резделим SD картата FAT32/EXT2/EXT3/EXT4/SWAP