Как да си изберем хард диск?

Хард диска представлява една магнитна плоча закрепена на оста на един електромотор, херметически затворени в кутия.

Записа на тази плоча е магнитен и се осъществява от комбинирана (запис/четене) магнитна глава, закрепена на една рейка . Тя се движи по радиуса на магнитната плоча и се управлява (позиционира) от електромагнит.

Как работи хард диска? Плочата се върти от електромотора с постоянна скорост. Скоростта й се измерва в обороти в минута (rpm) и от нея зависи бързодействието на хард диска. При по-старите дискове беше 5600 rpm, a при по-новите е 7200 rpm, като при някои дискове в сървърните системи достига 10-15000 rpm.

Съществуват два стандарта SATA (Serial ATA) и PATA (Parallel ATA) и е важно да знаете предварително, какъв интерфейс изпозва компютъра ви. SATA има по-голям трансфер от PATA и е около 150 Мб/сек. В последно време се наложи SATA стандарта не само при хард дисковете, но и в DVD/RW устройствата.Когато си купувате hard disk,гледайте да е поне 7200 rpm. Данните се записват по пътечки, разделени на сектори. Всеки файл записан на диска се разпределя в различни сектори и пътечки. Това кое парче в кой сектор и коя пътечка е записан, се описва във FAT таблица. Капацитета на хард диска е основна характеристика и описва какво количество данни можем да запишем на него. Измерва се в MB или GB. В съвременния компютър, хард диск от 250 ГБ до 1ТБ е напълно достатъчен. В лаптоп може да се направи компромис и да се избере хард диск от 160ГБ до 500ГБ, като всичко зависи с какви средства разполагате. Друга характеристика, която е важна при избор на диск е кеш паметта му. Колкото по голям е размера на кеш паметта, толкова хард диска е по производителен. Друга характеристика е това какъв интерфейс се използва за свързването му с компютъра или лаптопа.

Подобни новини :
Как да създадем виртуален хард диск при Windows7
Записване на бутващ диск с Nero
Как да сканираме твърдия диск за грешки?
Как да създадем диск за възстановяване на системата?
Променя на буквата на системен диск или CD-rom
Как да си направим диск за възстановяване на системата - Windows 7