Безплатни програми (freeware) за Windows7(и не само)
Starter – Програмката е на БГ и ви дава детайлна информация за програмите, които се стартират с Windows-a, възможност да изключите ненужните процеси, както и списък със услугите (Services) в Windows-а. С изключването на някои ненужни услуги можете значително да подобрите производителността на вашият компютър.


BGPhonetica – Просто стартирате файла setup.exe, за да инсталирате ТАЗИ клавиатура на някоя от операционните системи: Windows XP,Windows Виста или Windows 7


AdwCleanerr – е програма, която открива и премахва от вашият компютър рекламен и нежелан софтуер.Програмката не се инсталира и е изцяло на БГ.Просто изтеглете файла и го стартирайте. Натискайки бутона "Търсене", AdwCleaner ще започне да търси в компютъра ви нежелани програми. За да изтриете тези нежелани програми просто натиснете бутона "Изтриване"


FastStone Image Viewer – Това е много добра програма за разглеждане на снимки.Бърза, с много опции, включително за основно редактиране на дадено изображение. Вградени алгоритми за преоразмеряване на снимките - и при разглеждане и при промяна на размера им.


Driver Genius Pro – Това е програма която тегли оригинални драйвери от сайтовете на производителя на хардуера.Просто е безценна.


БГ за WINDOWS XP – Това е езиков пакет за Windows XP Professional ,Windows и XP Home Edition . Изцяло ще промени Windows-a ви на български език.


ADOBE READER – Задължителният четец на PDF файлове. Изцяло с меню на български език.
MBR Regenerator – e приложение, което ще ви помогне да решите някои проблеми, свързани с активацията на Windows Vista и Windows 7. Програмата възвръща първоначалния вид на Master Boot Record и след употребата и за премахване на активатор на Windows, пробният период отново е 30 дни. Loader-ите, които инсталират SLIC ще бъдат напълно премахнати, за да опитате отново с друга активация.


Clownfish for Skype – е онлайн преводач на изходящи съобщения в Skype. Вече може да пишете на родния си език, а получателят ще получи преведени съобщения.Вградена функция Текст-към-Говор за всички входящи съобщения – превръща писмен текст в гласови съобщения.


ShutDown – Позволява ви да изключите/рестартирате компютъра или да преустановите дадена програма в точно определен час или след точно определен период от време.Също така може да зададете определена програма кога да стартира или спре изпълнението си.
Програмката е лека,не се инсталира, удобна и лесна за работа, а също поддържа и Български интерфейс.Unassoc – e инструмент с който можете да деасоциирате грешно асоциирано файлово разширение при Windows Vista и Windows 7 (Неправилните файлови асоциации могат да доведат до отклонения в работата на Windows , тъй като системата не знае как да интерпретира определен файлов тип и коя програма да използва.).Програмата не се инсталира.


WinKeyFinder – е безплатна програма, която извлича вашите серийни номера за Windows Xp, Windows 2000, Windows 7, 98, 2003, MS Office,.NET от регистрите и ви ги показва.Невероятна програмка.Не се нуждае от инсталиране


Ultimate Windows Context Menu Customizer –ви дава възможността да редактирате контекстното меню на Windows XP, Vista и 7.


ColorConsol –ви дава възможността да се възползвате от същата функционалност като тази на "Command Prompt-та", но с добавена функция на цветна конзола.Програмката е много малка 120 KB и не се инсталира.


SpeedyFox –Mozilla Firefox е бърз браузър, но с течение на времето тoй започва да работи по бавно . Причината за това е фрагментацията на профила на бази данни. SpeedyFox е проектиран специално за решаване на този проблем.

Dir-Lock –Dir-Lock е проста и лесна за употреба програма, която позволява на потребителите да заключват/отключват всяка папка на NTFS дисково устройство.

Курсори за мишка –Красиви курсори за мишка


AAA Logo 2009 –AAA Logo Това е програмкка, с помощта на която ще създадете професионални лога и то за минути. На разположение имате шаблони, допълнителни шрифтове, хиляди готови обекти и клипартове.


SkypeHistoryCleaner –SkypeHistoryCleaner служи за изтриване на хронологията в скайпа.Може да изберете само хронологията на даден абонат,както ден,час и др.


Rainmete –Rainmeter е безплатно приспособление, което следи и непрекъснато ви информира за състоянието на вашата система. Показва в реално време вашето IP, gateway, DNS, CPU натовареност, употребената памет, направения от вас входящ и изходящ мрежов трафик, от колко време РС-то работи без прекъсване, наличното свободно дисково пространство и други.


Foxit Reader – Foxit Reader е малък и много удобен четец за PDF файлове, които няма да товари изобщо системата ви, а ще ви даде всичко необходимо за тази цел.

Any Video Converter Free – Реално поддържа всички видео файлове и може да ги конвертира от един в друг формат. Например – с лекота ще обърне видео файла от камерата Ви, за да го качите във flv формат на сайта си или пък YouTube

UltraDefrag – UltraDefrag е безплатен инструмент за дефрагментиране предназначен, за Windows7.Програмата работи значително по-бързо от вграденият в Windows инструмент за дефрагментиране и е малка като размер.

Windows 7 Codecs – Пакет с кодеци За Windows 7.Mаксимално опростен и същевременно предлага максимално добра интеграция с плеъри и файлови формати.

CCleaner – CCleaner е безплатно приложение за оптимизиране на вашата система. Програмата премахва ненужните файлове от компютъра, което позволява на Windows да работи по-бързо и освобождава ценно дисково пространство.


Revo Uninstaller – Убийствена малка безплатна програма за деинсталиране, която показва всички ваши инсталирани програми и компоненти, позволявайки доста по-пъргавото им деинсталиране..TweakUI for Windows 64-Bit – Това е модифицирана версия на продукта на Майкрософт Tweak UI. Тази версия работи с 64-битови PC-та(новите серии AMD и EM64T) и съответните издания на Windows за тях(XP и 2003). Използвайте я за да пригодите вида на PC-то си според нуждите и вкуса си, от настройки за курсори и иконки до видове препратки. Освен това от TweakUI можете да оптимизирате компютъра си, да увеличите производителността и да намалите главоболията си.

Mozilla Firefox –Firefox е по-бързият, безопасен и добър начин да сърфирате в Интернет.
Интерес представляват и неговите разширения (extentions), които могат в огромна степен да увеличат възможностите на браузера.


Naomi – Naomi е безплатна програма-филтър, предназначена да предпазва децата от неподходящите online материали - нецензурно съдържание, порнография, сайтове които популяризират дрога и т.н. Програмата сама анализира съдържанието, връзките, адреса на отваряните страници и разпознава неподходящото. Съвместима е с всякакви софтуерни продукти и не засяга техните настройки, а нейните настройки са ограничени с парола, която се задава при исталирането и.


Free Hide Folder – Free Hide Folder е програма за криене на папки. С нея ще можете да предпазите важни за вас документи и файлове като ги скриете от другите потребители на компютъра с тази програма. Папките ще може да бъдат видяни, отворени, разгледани или изтрити само със програмата като има защита с парола и криптиране на съдържанието на папките.

PDFcreator – тази програма може да създаде PDF от всяка Windows програма. Удобна за създаване на PDF-и от MS Office, интернет страници и други…EASEUS Partition Master – Програмата разполага с доста голямо разнообразие от функции, свързани с дялове: създаване, изтриване, форматиране, оразмеряване, сигурно изтриване, сливане, разцепване, конвертиране, скриване/показване и др. Продуктът може още да създава бекъп на дялове или твърди дискове, включително и на динамични такива, както и да възстановява файлове от изгубени, форматирани или повредени дялове.


Circle Dock – Програмата служи за подреждане на най-често използваните икони на десктопа.Тя има много възможности за настройка, притежава компактен вид, включва създаването на категории и е лесна за работа.Notepad2 – Notepad2 е чудесен, малък и бърз заместител на "notepad". Програмата разполага със синтактични оцветяване на множество програмни езици. С опцията 'drag и drop", можете лесно да поставяте файлове за редактиране в програмата. Notepad2 може да се пусне, без никаква инсталация и така остава регистрите на вашия Windows непокътнати.


PicPick –PicPick e безплатен софтуер, който може да “снима” работната ви площ, някой прозорец или само част от него. С вградения редактор на програмата можете лесно и бързо да редактирате това, което сте “снимали”. Програмата се отличава с изключително лесен и опростен интерфейс.


Taskbar Shuffle Taskbar Shuffle е малка програма, с чиято помощ лесно ще можте да размествате иконите от taskbar и systray-а ви единстерно и просто чрез drag & drop. С тази програма можете да наместите табовете си така както са били преди краша на някоя програма и да избегнете досадното бъркане и купчина нерви.


Taskbar Shuffle –RAMRush служи за оптимизиране и по - ефективна работа на RAM паметта. Подобрява ефективността на управление на оперативната памет и по този начин бързодействието и стабилността на цялата ОС.