Форуми
Ръководства за Windows XP/7/8,10 :: Форуми :: За Mozilla Firefox :: Mozilla Firefox
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
За по-добро ползване на Mozilla Firefox
Редактори: admin, Doktora, ludia
Автор Отговор
admin
вт фев 02 2010, 04:38
admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: нд ное 15 2009, 01:30
съобщения: 259
Използвайте Exit, за да затворите браузъра изцяло
Когато затваряте Firefox, използвайте File|Exit, вместо да натискате червения бутон X. Така ще затворите абсолютно всичко, дори другите отворени прозорци. Освен това можете да конфигурирате Firefox (чрез Options), така че, когато го отворите отново, ще бъдат възстановени не само всички страници (tabs), но и всички отделно отворени прозорци.

Записвайте предпочитанията си (preferences) във Firefox

За да запишете вашите внимателно настроени предпочитани промени от about: config, намерете файла prefs:js в папката Firefox Profiles на вашия твърд диск и го запишете на безопасно място. В случай че преинсталирате или изгубите по някакъв начин предпочитаните настройки на Firefox, изтеглете този файл с мишката.

Обединявайте ленти с инструменти
Във Firefox можете както да персонализирате, така и да обединявате ленти с инструменти: щракнете с десния бутон на мишката непосредствено до менюто Help, изберете Customize (персонализирай) и провлачете бутоните, където искате да бъдат – дори непосредствено до менютата и маркерите. Докато прозорецът Customize Toolbar е отворен, преместете бутоните между менютата. Допълнителният модул Toolbar Buttons (можете да го свалите от mozilla.org) предлага още повече възможности.

Подсилете маркерите
Направете пряк път за някой често посещаван уебсайт. Намерете маркера на този сайт в менюто Bookmarks, щракнете върху него с десния бутон на мишката и изберете Properties. Задайте малка ключова дума или дори буква (например g за Google). Въведете тази буква в адресната лента, натиснете Enter и ще сте в сайта!

Пряк път за търсене в сайт
Търсите често в определен сайт, като YouTube или любимия си форум? Намерете полето за търсене на този сайт, щракнете с десния бутон на мишката в него и изберете Add a Keyword for this Search (добави ключова дума за това търсене). В диалоговия прозорец Add Bookmark въведете името (YouTube) и ключовата дума (например u). След това, когато в адресната лента въведете u и термина за търсене, автоматично ще прескочите в резултатите от търсенето в YouTube по този термин.

Съживете мъртвите табове
Можете да върнете случайно затворена страница чрез клавишната комбина- ция Ctrl-Shift-T (за потребителите на Mac, Command-Shift-T). С Ctrl-W (или Command-W) ще затворите текущата страница.

Търсете чрез изтегляне и вмъкване с мишката
Ако провлачите с мишката маркирана дума в някоя уебстраница до полето за търсене, ще извършите автоматично търсене – не е необходимо да копирате и вмъквате (copy и paste) ръчно.

Възстановяване на изтрити маркери
Неочаквано сте изтрили маркер? Преминете в папката Firefox Profiles (в Windows ХР ще я намерите в C:\Documents and settings\<потребителско име>\Application Data\Mozilla) и намерете папката bookmarkbackups. В нея обикновено се съхраняват архивирани маркерите от последните пет дни. Променете името на вчерашния файл на bookmarks.html и заменете с него това в папката Profiles.

Използвайте адресната лента за автоматично попълване
Докато пишете уебадрес, в едно падащо меню се появява хронологията на вашите разходки в уеб чрез Firefox. За да оставите браузъра да довърши въвеждането на адреса вместо вас на базата на данните от хронологията (също като Internet Explorer), сърфирайте до about:config в адресната лента и намерете browser.urlbar.autoFill. Щракнете двукратно върху него, за да установите стойността му на true (истина) и рестартирайте приложението. Щракнете още веднъж двукратно, за да възстановите стария избор от падащото меню.

Освобождаване на неизползвана памет
Firefox не се отличава много с икономия на памет. За да намалите ползваната от него памет, когато той е минимизиран в Windows ХР (което не е голяма икономия, но все пак е по-добро от нищо), преминете в about:config и щракнете с десния бутон на мишката; в падащото меню изберете New, после Boolean (булеви). Въведете config.trim_on_minimize и натиснете Enter. След това изберете True и натиснете Enter. Ако стартирате Task Manager, ще видите как ползваемостта на паметта пада, когато минимизирате браузъра.

Използвайте pipelining за по-бързо зареждане на страници
Можете да ускорите зареждането на страници, като включите тъй наречения pipelining, при който няколко страници се изтеглят наведнъж. В about:config установете следните стойности на true: network. http.pipelining и network.http.proxy.pipelining. Установете стойността на network.http.pipelining.maxrequests на 8, за да изтегляте до 8 страници наведнъж.

Придвижвайте се с повече лекота
За да се върнете към предишната страница, вие обикновено използвате иконите със стрелки в лентата с инструменти. Същият ефект се постига и като натиснете и задържите клавиша Alt и натиснете клавиш съответно със стрелка наляво или надясно.

Проверявайте правописа в полетата за въвеждане
Firefox притежава инструмент за проверка на правописа, който работи в текстови полета и в големите части на онлайн формите, където пишете много. Но той е изключен по подразбиране в обикновените полета за въвеждане (например тези с вашето име). Включете го и за двата вида полета, като преминете в about:config, намерите layout.spellcheckDefault и установите стойността на 2.

Освободете се от бутона Go
Не искате бутонът Go да заема място до адресната лента, след като натиснете Return след всяко въвеждане на адрес? В about: config намерете browser.urlbar.hideGoButton и установете стойността му на true.

Перфектно изрязване и вмъкване на уебадреси
Понякога сигурно ви се налага да копирате два реда текст и да ги вмъкнете в текстовото поле на уебстраница, което обаче побира само един ред! Невъзможно? В никакъв случай. Във Firefox въведете about:config,в адресната лента, превъртете до editor.singleLine.pasteNewLines, щракнете двукратно върху него и променете стойността му на 2. Следващия път, когато копирате два реда, ще можете да вмъкнете и двата в едно поле.

Изключете предварителното зареждане на страница за случай, че бъде поискана (prefetching)
Когато е в престой, Firefox зарежда предварително уебстраници в своята кеш памет по време, на базата на връзките в сайта, в който сте в момента. Така ще можете да зареждате тези страници по-бързо, ако решите да използвате същите връзки. Можете да изключите това предварително зареждане, като използвате about:config. Намерете network.prefetch-next и установете стойността му на false. – Ерик Грифит
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF