Форуми
Редактори: admin, Doktora, ludia
Автор Отговор
admin
чт юли 22 2010, 05:00
admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: нд ное 15 2009, 01:30
съобщения: 259


За да попаднете на страницата "about:config", е необходимо в адресната лента да бъде въведен текстът about:config.

Самата страница е организирана като списък от различни настройки за браузъра, състоящ се от ключови думи. Самите настройки са представени като двоични, целочислени и низови параметри. За всеки параметър са предвидени графите: "Име на настройка (Name)", "Състояние (Status)", "Тип (Type)" и "Стойност (Value)". Промените обикновено се извършват в полето "Стойност", като при двоен клик върху избрания ред превключва стойността на булевите параметри в противоположното им значение, а при целочислените и низови параметри същото действие отваря прозорец за въвеждане на нова стойност за целочислен или низов параметър. Кликването с десен бутон върху даден ред отваря контекстно меню с допълнителни възможности. Също така важна информация дава полето "Състояние (status)", откъдето се вижда,дали има промяна в някои от параметрите, или са в начално състояние.

По-бърз Firefox

В полето на филтъра въведете ключовата дума "pipelining". Ще останат само няколко реда с нужните ни параметри. Необходимо е да се промени следното:
# "network.http.pipelining" - променете значението на "true";
# "network.http.proxy.pipelining" - новото значение да е "true";
# "network.http.pipelining.maxrequests" - променете значението на този параметър на 8 (по подразбиране 4).
Промените на тези настройки принуждават браузъра да извършва по няколко (8) заявки към сървъра, без да е дочакал отговор.
В реда на филтъра въведете ключовата дума "max-connections". В останалите редове променете следното:
# "network.http.max-connections" – променете на 96 (начално 30);
# "network.http.max-connections-per-server" – променете значението на 32 (начално 15).
Описаните по-горе промени ускоряват осезателно Firefox, особено при широколентови връзки.

Оптимизиране на заеманата памет

Броят на запазените страници в паметта на компютъра се определя автоматично от Firefox. За да промяна на това значение, е необходимо да се потърси за "max_total_viewers", като параметърът "browser.sessionhistory.max_total_viewers" има за стойност целочислено число, указващо броя на страниците в паметта. Препоръчителните значения са следните:
RAM / Страници
512 MB / 5 страници
1 GB / 8 страници
2 GB / 10 страници
3 GB / 13 страници
4 GB / 16 страници
По подразбиране значението на този параметър е "-1", при което браузърът сам решава колко страници да съхрани в паметта.

Прекратете вграденото в Firefox сканиране на вируси

Вграденото в браузъра сканиране за вируси силно забавя работата му, особено при изтегляне на големи файлове. Освен това, повечето потребители разчитат на собствена антивирусна програма, която автоматично сканира за вируси всеки изтеглен файл. В такъв случай, вграденото сканиране в Firefox спокойно може да бъде изключено. Това може да стане чрез въвеждане в лентата на филтъра текста "scanWhenDone", като значението на " browser.download.manager.scanWhenDone" трябва да се промени на "false".

Включете проверката на правописа за всички полета

По подразбиране Firefox извършва правописна проверка на въведения текст само за полета, състоящи се от повече от един ред. За да се включи проверката за всички полета, е необходимо да се въведе във филтъра "spellcheckdefault" и настройката "layout.spellcheckDefault" трябва да е със стойност "2".

Резултатът от търсенето в нов подпрозорец

При използването на лентата за търсене Firefox по подразбиране поставя резултата от търсенето в същия таб - нещо, което не е много удобно. За да се показват резултатите винаги в нов подпрозорец, е необходимо да се филтрира с "openintab" и "browser.search.openintab" трябва да придобие стойност "true".

Изскачащите Javascript-подпрозорци

Ако новият прозорец няма всичките свойства на пълноценен браузърен прозорец, Firefox го класира като изскачащ и го блокира. За да могат всички прозорци да се показват в табовете, е необходимо да се търси с "newwindow" и да бъде променена настройката "browser.link.open_newwindow.restriction" на "0".

Автоматичен експорт на отметките

В Firefox 3 отметките (bookmarks) автоматично се съхраняват и експортират в неудобния и нестандартен файл "places.sqlite". За да може отметките да се съхраняват в удобния HTML-формат (с цел удобно импортиране например), е необходимо да се промени настройката "autoExportHTML", като нейният параметър "browser.bookmarks.autoExportHTML" трябва да придобие значение "true".

Промяна на функционирането на клавиша "Back Space"

Клавишът "Back Space" в Firefox може да бъде използван за преход към предишната страница или за превъртане нагоре – нещо, което може да бъде много удобно, понеже се избягва непрекъснатото преместване от мишката към клавиатурата. За да се промени функционирането на този клавиш, е необходимо да се филтрира за "backspace" и да бъде променена "browser.backspace_action", като при значение "0", бутонът ще работи като връщане в предходната страница, а при значение "1" ще работи като превъртане нагоре.

Преглед на кода на страницата чрез външен редактор

По подразбиране кодът на текущата страница се отваря в изскачащ подпрозорец, но за един програмист например би било по удобно кодът да се отваря направо в работния редактор. За да стане това възможно, е необходимо да бъдат променени две от настройките на about:config. Въведете в полето на филтъра ключовата дума "view_source.editor" и променете следното: настройката "view_source.editor.external" трябва да придобие значение "true", a "view_source.editor.path" трябва да указва пътя към самия редактор.

Повече резултати при търсене на добавки

По подразбиране при търсене на адони в полето за търсене се появяват първите пет резултата. За да се покажат повече, е необходимо да се потърси с "getAddons", като значението на параметъра "extension.getAddons.maxResults" да се промени по желание – например "10".

Спиране на обратното броене при инсталиране на добавка

Дразнещото обратно броене при инсталиране на добавка в Firefox за щастие може да бъде изключено чрез търсене за "enable_delay", като параметърът "security.dialog_enable_delay" трябва да придобие значението "0".
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF