Заключване на компютъра

Ето ви един удобен начин за предотвратяване на намесата на колеги или членове на семейството ви в работата на компютъра, който сте оставили за малко без надзор. Доста по-бързо е от излизане и влизане в системата и предлага не по-лоша защита.

1. Щракнете с десния бутон на мишката върху празно място на десктопа и изберете New, Shortcut. В полето “Type the location of the item” въведете “rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation”, точно както е написано (спазвайте големината на буквите). Натиснете Next, озаглавете шорткъта “Lock the computer” или “Заключване на компютъра” и натиснете Finish.

2. Изберете подходяща икона за шорткъта. За целта щракнете върху него с десния бутон на мишката и от контекстното меню изберете Properties. В раздела Shortcut на отворилия се диалогово прозорец натиснете Change Icon. Под “Look for icons in this file” сменете “rundll32.exe” на “shell32.dll” и натиснете OK. Превъртете иконите, за да намерите красивия катинар. Изберете го и потвърдете с OK. Потвърдете още веднъж с OK, за да затворите диалоговия прозорец.

3. Така вече разполагате с красив катинар, който можете да натиснете бързо преди да станете от компютъра, особено ако го държите в лентата за бърз старт (Quick Launch), вместо на десктопа.

4. Като се върнете, просто въвеждате паролата в полето за отключване Unclock Computer.

 

Може да харесате още...