Firefox представи новия си мениджър на пароли

Mozilla, създатели на популярния браузър Firefox, представиха тази седмица новото лого и име на своя мениджър за пароли. Представен под името Locbox по време на неговата тестова фаза, програмата за работа с пароли вече има ново име и лого. Името ѝ е Lockwise и е вече достъпен като разширение за инсталиране за десктоп версиите на браузъра, както и за приложенията за iPhone и Android.

Lockwise представлява защитен с модерна технология мениджър на пароли (AES-256-GCM, PBKDF2 и HKDF с SHA-256 за генериране на ключовете от името и паролата ви във Firefox Account), позволяващ лесната организация на регистрациите ви и ценните за вас данни. Той позволява синхронизация през набор от устройства по същия начин, по който работи стандартно синхронизирането на данните ви във Firefox. За да го използвате обаче трябва първо да изключите главната парола, която използвате за съхранение на запазените ви регистрации.

Заедно с новото име и лого на Lockwise, Mozilla представи изцяло ново лого и на Monitor, услуга, която ви позволява да разберете дали някоя от вашите регистрации не е била открадната. Чрез Monitor може да разберете дали имейлът ви е бил откраднат, а освен това, може да се абонирате да бъдете известен автоматично, ако някоя от регистрациите ви е паднала жертва на хакери. Услугата, която беше представена в края на миналата година, използва данни за откраднати данни от сайта на независимия разработчик и Трой Хънт, създател на популярния сайт HaveIBeenPwned, на който може да проверите дали имейла или паролата ви са сменили собственика си.

Може да харесате още...