Mozilla Firefox
Mozilla Firefox ще използва видеокартата за ускоряване на браузъра

Mozilla разработва нова версия на енджина, ускоряващ обработката на JavaScript във Firefox. Кодовото название на разработката е J?gerMonkey и с нейна помощ програмистите се надяват да увеличат скоростта на изпълнение на JavaScript с 30–40%. Към момента с обработката на JavaScript добре се справя V8 в Chrome, а в Opera 10.5 се появи енджинът Carakan, който в някои случаи е 7-8 пъти по-ефективен от предишния.

Mozilla обаче възнамерява да използва друг моден начин за ускоряване на браузъра – чрез графичната карта. В последната тестова версия Minefield се появи параметърът gfx.font, който превключва рендването към видеокартата, като използва за целта функциите на DirectX11: DirectWrite и Direct2D. Присъствието на ускорител с поддръжка на DirectX 11 в компютъра обаче не е задължително, но наличието на Windows 7 или Windows Vista SP2 – да, тъй като инсталирането на DirectX 11 е възможно само в тези системи, а в предишните версии на DirectX функциите DirectWrite и Direct2D липсват.

В Minefield споменатата функция за ускоряване е изключена по подразбиране. За да я активирате ето какво трябва да направите:

*

В адресния ред напишете about:config и натиснете Enter
*

С помощта на филтъра намерете редовете, съдържащи gfx.font
*

Два пъти кликнете на gfx.font_rendering.directwrite.enabled, за да активирате параметъра
*

С помощта на контекстното меню създайте нов параметър от типа integer с име mozilla.widget.render-mode и му задайте значение 6
*

Рестартирайте браузъра

Някои разширения, например AdBlock+, могат да не работят коректно с новата функция, затова вероятно ще се наложи да ги изключите.

Ще отбележим, че в новия Internet Explorer 9 също ще има функция за хардуерно ускоряване на браузъра. Mozilla успя да изпревари конкурентите си и предложи подобно решение ако не във финална версия, поне за тест.

Източник:pcworld.bg


Подобни новини :
Mozilla Firefox 4
Добавки за mozilla firefox 5
Добавки за mozilla firefox 7
Бързи клавиши в Mozilla Firefox
За по-бързо зареждане на страници с Mozilla Firefox
Изчистване на кеша при Mozilla Firefox
Как да вземем паролите от Mozilla Firefox?
Често задавани въпроси за Mozilla Firefox
Запазване на пароли,сайтове,плъгини др.за Mozilla Firefox
Как да вземем изображение от кеша на Mozilla Firefox?