Google направи нова „социална” стъпка с бутона +1
   Google направи нова „социална” стъпка с бутона +1

Google направи поредна стъпка към социализация на своите услуги. Интернет компанията, лидер в уеб търсенето, въвежда бутона +1, който позволява на потребителите да препоръчват сайтове на останалите от социалната им група.

Бутонът +1 ще направи по-социални услугите на Google

Операторите сега могат да добавят този бутон към собствените си сайтове. Google и партньорите й Washington Post, O'Reilly и Best Buy вече предлагат тази функция, съобщи разработчикът на Google +1 - Евън Гилбърт, цитиран от CNET News.

„С едно единствено кликване можете да препоръчвате новинарски статии, любим филм, контакти и всичко останало. И следващия път, когато хората от вашата социална мрежа търсят нещо, те ще видят вашите „+1” директно в резултатите си от търсенето, което ще им помогне да се възползват от вашите препоръки, когато са им необходими”, обясни Гилбърт.

Google сайтовете, които вече използват бутони „+1”, са Android Market, Blogger, Product Search и YouTube. Компанията също така предоставя на разработчиците инструменти за добавяне на +1 бутони към техните сайтове.

Този бутон е нов за Google, но не е нов за мрежата изобщо. Бутонът на Facebook за харесване (Like) е нещо подобно. Фактът, че бутонът +1 е свързан с резултатите на търсене в Google е добър стимул за уеб програмистите да го добавят. Сайтовете, които съберат повече „+1”, могат да бъдат по-добре индексирани от търсачката.

Социалните мрежи показват как хората използват интернет, като се отчетат часовете, прекарвани с приятели, семейство, колеги и други хора във Facebook. Google също се превръща в много повече от просто търсеща машина. Откакто компанията предлага голям набор от онлайн услуги, затрудненията при добавяне на социални функции към тези услуги станаха по-отчетливи. Вчера изпълнителният директор на Google Ерик Шмид пое вината за социалните неуспехи на компанията.

Социалната мрежа Orkut, собственост на Google, се използва само в някои малки ниши, въпреки че беше свързана с широко използвания Gmail. Google предприе активна стратегия със закъснение и бутонът „+1” е последната стъпка от нея.

Друг пример за този „по-скромен” подход е постепенното подсилване на профилните страници на членовете на Google общностите, с цел да станат по-социални. Бяха добавени локални и социални препоръки с Hotspot услугата, която сега е просто ненаименувана функция на Google Places.

Източник:technews.bgПодобни новини :
Google бе принудена да направи промени в работата на търсачката
Как да изкараме power бутона на десктопа?
Google Chrome
Как да търсим в Google
Стартира Google TV
В Google учат квантов...
Добавки за Google Chrome
Как да търсим с GOOGLE -част 2
Списък с google продукти
Как да направиме търсачката по подразбиране да е Google?