Регистърът на Windows – наистина ли е толкова страшен?

Многократно се е дискутирала и продължава да се обсъжда темата за уязвимостта на операционните системи от семейството на Windows, както и за тяхната стабилност. И неведнъж като причина за пробивите и сривовете се изтъкват проблеми с регистъра.
Също така в много специализирани материали се дават различни съвети за неговото модифициране и настройка, които обаче са придружени със задължителното уточнение: “Ако нямате достатъчен опит и не знаете какво точно правите – по-добре не го пипайте”. Всичко това, естествено, е обвило системния регистър в ореол на мистичност и обикновените компютърни потребители дори и не си помислят да се докоснат до него.

Преди да започнем, искам да разгледаме още няколко негови много важни секции, които се използват за автоматично стартиране на програми.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun

Ключовете, които се съдържат тук, се отнасят за автоматично зареждащи се програми, когато потребителят се включи в системата, и са валидни за всички регистрирани потребителски профили.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnce

Тези програми ще се стартират само веднъж, когато някой от потребителите се включи, и ще бъдат премахнати при следващото рестартиране на Windows (навярно сте обърнали внимание как някои софтуерни инсталации искат рестарт, след което продължават от мястото, докъдето са стигнали).

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnceEx

Действието на тези ключове е идентично с това на предходната секция, но освен това те не създават отделни процеси и поддържат списък със зависимостите между DLL библиотеките, които остават заредени, докато някоя или всички секции се обработват.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunServices

Обектите, които се намират тук, се зареждат автоматично, когато системата стартира и преди същинското зареждане на потребителски профил. Използват се за обслужващи приложения, например антивирусните, драйверите и т.н.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunServicesOnce

Тук действието е аналогично на секцията RunOnce по-горе.

HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun

Софтуерът тук се зарежда само за текущия потребител.

KEY_CURRENT_USERSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnce

Отново еднократно автоматично стартиране за конкретен потребител.

HKEY_USERS.DEFAULTSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun

Програмите от тази секция автоматично се копират в HKEY_CURRENT_USER...Run за всеки нов потребителски профил.

HKEY_USERS.DEFAULTSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnce

Аналогично на предходната.

HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion RunOnceSetup

Тази секция е активна при първото зареждане след Setup процеса или след използване на Add/Remove Programs.

Обърнете внимание, че секциите RunServices, RunServicesOnce и RunOnceSetup не са налични в Windows NT4.02000XP.

При желание може и ръчно да направите промяна в някоя от Run секциите например и по този начин да изключите зареждането на нежелана програма или да осъществите промяна в настройките на ОС. Също така могат да се модифицират и други ключове, но за целта е добре да се уверите, че по този начин няма да навредите на процеса на зареждане. Златно правило е преди всяка интервенция в регистъра да се направи негово резервно копие.

Съществуват много програми, както платени, така и напълно безплатни, с които може да се управлява регистърът. Някои от тях вече сме ви представяли на страниците на нашите издания. А част от приложенията предлагат дори и неговото оптимизиране, като процесът е подобен на дисковата дефрагментация и по този начин регистърните файлове стават много по-компактни и подредени. Добър пример е Registry Compressor (www.rosecitysoftware.com/registrycompressor).

Основните приложения, които са налични по подразбиране в Windows, са Registry Editor (regedit) и конзолният вариант reg.exe. Съществува и 32-битова версия Regedt32.exe, която е за предпочитане да се използва в NT, 2000 и XP.

Отворете редактора на регистъра, маркирайте главната папка My Computer и изберете Export от главното меню File. По подразбиране записът ще се осъществи като файл с разширение reg (обикновено тези файлове съдържат ключове, които могат директно да се импортират в регистъра чрез двукратно щракване с мишката върху тях). Но според някои мнения пълното експортиране на регистъра с този инструмент е безсмислено, тъй като не се запазва цялата информация и след това файлът не може да се използва за цялостно възстановяване. Може да се експортира и отделен ключ или секция. Друг вариант е Backup инструментът на Windows XP, с който се запазва цялото състояние на системата. Той се намира в Start менюто, Accessories, System Tools. Изберете Advanced Mode, след това Backup Wizard и накрая System State.

А как става неговото възстановяване, в случай че операционната система се е повредила безвъзвратно и дори не може да стартира? Естествено, в тази ситуация на помощ идва вездесъщият DOS. При Windows 98 или ME трябва да се рестартира под DOS и да се пусне Windows Registry Checker (Scanreg.exe). Командата е “scanreg/restore”. За NT семейството, което е много по-стабилно, не е предвидена такава екстра. На www.larshederer.homepage.t-online.de/erunt ще откриете ERUNT – малък инструмент, с помощта на който може да запазите своя регистър и след това да го възстановите, дори и Windows да откаже да стартира.

Но да видим как става на практика манипулирането на регистъра на Windows с помощта на RegEdit. Това съвсем не е сложно, просто трябва да откриете нужния ви ключ, при което неговата стойност ще се отвори в дясното поле. При двойно щракване върху нея ще се появи прозорец, в който можете директно да я промените. А ако щракнете еднократно с десния бутон на мишката върху променливата, пред вас ще се появят повече опции: изтриване, преименуване и модифициране.

Добавяне на ключ се прави, като се използва десният бутон върху ключа или на празно място в полето при стойностите и се избере New, а след това Key. Задайте му име, а по същия начин се добавя и променлива (щракнете само върху конкретния ключ), като изборът е между 5-те възможни вида стойности. От меню Edit => Permissions имате възможност да зададете правила за достъп до конкретен ключ, така че не всеки да има право да го променя.

Като малък пример ще ви покажа как могат да се разменят двата бутона на мишката. Намерете HKEY_CURRENT_USERControl PanelMouse и отворете ключа SwapMouseButtons, като промените стойността от 0 на 1.

В интернет могат да се открият много програми за работа с регистъра на Windows, но ако говорим за неговото почистване, бих препоръчал jv16 PowerTools 2006 на Macecraft Software (www.macecraft.com). Включеният в пакета Registry Cleaner има богати възможности за настройка, а освен него получавате много полезни приложения за поддръжка. Въпреки че този инструмент не е безплатен, от моята практика съм установил, че се справя много по-добре от повечето свои конкуренти и често открива още невалидни ключове, дори веднага след почистване с друго приложение.

Добри алтернативи на вградения в Windows редактор са RegCOPA (www.regcopa.com), RegmagiK (www.regmagik.com) и Registrar Registry Manager (www.resplendence.com).

Препоръчвам ви да обърнете внимание и на RegCompact.NET (www.experimentalscene.com) – проект с отворен код, и Registry Workshop (www.torchsoft.com), който има локализация на български.

Mobile Registry Editor (www.breaksoft.com/Blog/Utilities/2005/1/Mobile_Registry_Editor.aspx) пък е безплатен и предназначен за джобни компютри, работещи под Windows Mobile.

И накрая една забележка: при 64-битовото издание на Windows XP регистърът е разделен на две секции, поотделно за 32- и 64-битовите ключове. Имената на част от 32-битовите ключове съвпадат с тези на 64-битовите и обратно, но по подразбиране се показват само 64-битовите данни.

Автор:Адриан Банчев


Подобни новини :
Как да накараме Windows 8 да разбере, че наистина сте администратор?
Как да премахнеме Windows компонент (Internet Explorer, Windows Media Player... ) ?
Промяна на Windows 10 Старт меню с функционалност като при windows 7
Windows Blue ще бъде първото обновление за Windows 8
Български за Windows XP
Инсталиране на Windows 7 от HD
Работа с Windows
Kлавишни комбинации в Windows 7
Как да лицензираме Windows XP
Auto Login в Windows XP