Как да почистим компютъра си?

Нужни пособия :
Прахосмукачка, която да може и да издухва, не само да смуче. Ако имате въздушен компресор той може да се използва вместо нея.
Отверка звезда. Може да се наложи и да ползвате права отверка. Това зависи изцяло от конфигурацията ви.
По-твърди салфетки.
Четка с мек косъм.
Евентуално течаща силна струя вода.
Термопаста.

Всяко обдухване трябва да става в открито помещение, с цел да не разхвърляме прахта в стаята си и след това да чистим.

Показаната конфигурация е :
MB - Asus K8NE -FM
CPU - AMD Athlon 64 bit 3000+
VC - Asus ATI Radeon X 700
RAM - 2x512MB Kingston 400 MHz Dual channel
HDD - Hitachi 80 GB. 7200 rpm. 8K.
DVD-RW - LG
TV tuner - Pixel View
PS - Fortron 390 W

Изключете всички кабели влизащи в компютъра!
ВНИМАНИЕ - първо изкючете от щепсела ззахранващия кабел за компютърната конфигурация, след това изванете накрайника от захранващия блок на компютъра.

Сега трябва да свалим страничните капаци. За целта трябвав да развием болтчетата, с които са захванати - стъпка 1 (обикновенно 4).

уроци - 1.jpg

След като отстраним болтчетата, тряба леко да плъзнем капаците назад, защото са захванати посредством няколко малки шини. Целта е да не ги счупим. Те могат да се забършат с мокър парцал или да се "изкъпят" както по-долу е направено.

Моята кутия има и странични вентилатори върху единия капак. След като изключих захранването има от молекса (белите куплунги на по-долната снимка), е време да ги сваля от капака. За целта развивам болтчетата, които ги държат - стъпка 2.

уроци - 2.jpg
Сега идва ред да изкараме кутята навън. За целта може да използвате тераса, балкон или каквото и да е ткрито място. Трябва да имате прахосмукачка, която да може да се нагласи вместо да смуче, да издухва. Можете да ползвате и въздушен компресор. Обдухвайте кутята от вътрешната срана, докато боклукът, който се е събрал вътре не излезе - стъпка 3.

уроци - 3.jpg

Сега трябва да отстраним платките, който са вързани за PCI слотовете - стъпка 4 (може да са PCI и AGP в зависимост каква видео карта полавате). В този случай видеокарата и ТВ тунер. Та тези платки са захванати за кутията посредством винтчета. Трябва да ги отвъртите. Тунера се изважда лесно просто издърпвате нагоре гледайки дъното както е показано на снимката. Не бързайте с видеокартата. За нея трябва да изпълните следващата стъпка.

уроци - 4.jpg

Видеокартата е захваната и с един щифт за дъното. Обяснението е, че трябва стабилност, имайки предвид, че тя играе много важа роля в цялата конфигурация. В стъпка 5 трябва да натиснете надолу този щифт. ВНИМАНИЕ - вероятно няма да ви се стори лсно. Не натискайте с всичка сила. Приложете натиск, колкото да се отвори щифта.

уроци - 5.jpg

Повечето модерни видео карти имат активно въздушно охлаждане. Това означава, че са снабдени и с вентилатор, който принудително да движи въздушния поток около радиатора. Аз не съм свалил радиатора и вентилатора, защото нямам достатъчно термопаста (по нататък в урока ще разберете за нея). Просто отстраних прахта набола се между отделните ребра на радиатора слагайки накрайника на прахосмукачката да издуха - стъпка 6. Всичко става в открито помещение, ако не искате да разхвърляте прахта в стаята си.

уроци - 6.jpg


Понеже има и прах върху самата платка, можете да използвате четка, с която да изчеткате прахта - стъпка 7. С леки движеня обходете цялата повърхност на видеокартата. Може и двустранно да почистите. ВНИМАНИЕ - четката трябва да е с мек косъм, за да не нараните някой от елементите закрепени върху платката.

уроци - 7.jpg

След като сме почистили видеокартата (аз и тунера по горепосочения начин) трябва да отстраним приферните устройства. В случая това е Флопи дисково устройство (FDD). Също така това са Твърд диск (HDD), CD, DVD усртойства. Първо трябва да махнете влизащите в тях кабели. ВНИМАНИЕ - запомнете кой кабел от къде го откачате. В противен случай може да имате затруднения при сглобяването на конфигурацията. Това може да са захранващи кабели - стъпка 8, Serial ATA или IDE ( в зависимост какъв HDD имате), а за снимката отдолу е изваден FDD кабела, защото е от флопито. Всичките те са захванат в предния край на кутията посредством винтчета. Трябва да ги развъртите - стъпка 9.

уроци - 8.jpg

На тази снимка е указано как се маха IDE кабела от DVD дисковото устройство (то предварително е било свалено заради снимката) - стъпка 10. Просто хванете здраво буксата отстрани и издърпайте назад.

уроци - 9.jpg

Идва ред на сърцето а конфигурацията. Това е процесора. За да го почистим, трябва да го отстраним от дъното, като преди това отстраним охлаждането. Първо трябва да изключим захранващото кабелче за ветилатора от дъното - стъпка 11. Внимателно издърпайте буксата нагоре, придържайки дъното около буксата, но не върху някой от кондензаторите (на снимката се вижда непосредствено до ограденото поле един от многото кондензатори). В стъпка 12 е показано, че първо трябва да се отвият винтчетата, с който вентилатора е захванат за радиатора. След това просто издърпайте нагоде вентилатора. Трябва да излезе лесно. Почистването може да стане, като внимателно с четката почистите перките. Ако разполагате с въздушен компресор, можете да обдухате перките, докато полепналата прах не се отстрани.

уроци - 10.jpg

След като сме отстранили вентилатора, можем да отстраним и радиатора. За целта последния най-вероятно ще е захванат с щифт за дъното. За да го махнете, трябва да хванете щифта и да го придвижите нагоре - стъпка 13. Той ще се завърти или по часовниковата стрела или обратно на нея в зависимост от вида на закрепването. Вероятно ще ви е трудно да издърпате щифта. Силата, която прилагате трябва да отслабне веднага, след като тръгне да се движи. В протитен случай можете да счупите щифта, което е нежелателно. От стещуположната страна, щифта трябва да е захванат на кукичка. Трябва да го освободите и от нея, преди да го отстраните напълно.

уроци - 11.jpg
След като сме освободили радиатора, остава само да го изтеглим нагоре (перпендикулярно на дъното) - стъпка 14. Единствената сила, която ще му пречи е лепливата термопаста, която е била нанесена. В ляво се вижда щифта държащ радиатора.

уроци - 12.jpg

Понеже отстранихме радиатора, ще трябва да почистим термопастата от процесора и радиатора, и да я заменим с нова. За да отделим процесотра от дъното трябва да издърпаме лостчето от стъпка 15 (то ще се завърти по часовниковата или обратно на нея посока). Ще забележите, че цялата платформа с процесора се отмества. След като лостчето е в крайното си положеие, можем да извадим процесора. Хванете го отстани и го повдигнете. ВНИМАНИЕ - внимавайте да не изкривите някой от пиновете (това са малките неща стърчащи от долната му страна като кърфици).

уроци - 13.jpg

След като сме отстранили процесора, трябва да го почистим от термопастата. Хванете го както е показано и внимавайте отново да не изкривите някой от пиновете. За самото почистване можете да ползвате по-твърда салфетка (както е в случая или малко парцалче, но после ще е неизползваемо). С внимателни движения отстранете пастата стъпка 16.

уроци - 14.jpg

За почистването на радиатора от пастата можете да ползвате същата техника. След това за да отстраните полепналата прах по отделните ребра на радиатора можете да ползвате струя вода - стъпка 17 (ако разполагате с въздушен компресор, можете да извършите процедурата с него). ВНИМАНИЕ - радиатора трябва да изсъхне напълно, преди да почнете да сглобявате конфигурацията.

уроци - 15.jpg

Докато чакаме радиатора да съхне, можем да свалим RAM паметтите. Аз в случая съм свалил и дъното от кутията. По-късно ще видите как става тази операция. За да свалим паметта, трябва да наиснем щифтовете, който задържат платката здраво за дъното. Натиснете ги както е показано на снимката - стъпка 18. ВНИМАНИЕ - не прекалявайте със силата, да не счупите нещо. Щифта се движи съвсем малко настрани, НЕ слиза до дъното. Ще забележите, че паметта излиза нагоре, докато щифтовете се отварят. След като е освободена от тях, можете да я изтеглите нагоре. Почистването става с четката, с която по-рано почисихме видео картата (стъпка 7).

уроци - 16.jpg

Би трябвало да сме отстранили всичко по дъното (без охлаждането на чипсета. В случая то е активно, но нямам достатъчнмо термопаста, затова не пипам там). На стъпка 19 е показано, как да се почисти дъното от прахта. ВНИМАНИЕ - не натискайте силно надолу или настрани. Избягвайте да удряте кондензаторите. Трябва съвсем леко и плавно да минавате покрай тях. Ако ги изчеткване, внимавайте и гледайте основния натиск върху тях да е в основата им. (В долния ляв ъгъл се вижда охлаждането на чипсета. Ако ще го сваляте, трябва д астиснете от задната страна щифтовете преминаващи през дъното. Ако нямате термо паста, не го махайте. Почистването ства подобно на процесора, с тази разлика, че не можете да отстраните чипсета от дъното).

уроци - 17.jpg
Дойде ред и на захранването. То е захванато за кутията. В повечето случай с 4 винтчета. Тях трябва да ги развиете - стъпка 20. ВНИМАНИЕ - само те придържат захранването към кутията. започнете ли да ги отвивате, трябва да придържате захранването от вътрешната страна на кутията. След като отвиете всички винтчета, свалете леко надолу захранването и го издърпайте извън кутията.

уроци - 18.jpg

Можете да го почистите обдухвайки го с прахосмукачката - стъпка 21. Ако ползвате компресор, още по-добре. Операцията става навън (както и всяко обдухване от урока). Не е желателно да разглобявате захранването на по-малки части или да отвяряте някой от капаците ми, защото можете да го повредите.

уроци - 19.jpg

След като всичко от кутята е свалено можете да я почистите. Аз направо я "изкъпах". Можете да я почистите с четката или парцал, но за мен това беше най-лесното - стъпка 22. ВНИМАНИЕ - След като я намокрите, трябва да изсъхне много добре, преди да почнете сглобяването.

уроци - 20.jpg
Докато чакам кутията да изсъхне след "банята", започнах да събирам компонентите. Първо слгаме процесора. Сглобяването се прави в обратен ред изписаните редове при стъпка 13. След като е закрепен за дъното процесора трябва да бъде намазан с термопаста. Разнесете я както е показано на снимката - стъпка 23. Не я пестете - нанесете достатъчен слой, който да покрие цялата капачка на процесора.

уроци - 21.jpg

За да разнесете по-добре пастата, можете да ползвате един от пръстите си - стъпка 24. Ако нямате гумирана медицинска ръкавица (продават се във всяка аптека, струват 10 ст. бройката) можете да ползвате найлоново пликче (както е в моя случай). ВНИМАНИЕ - трябва слоят да е равномерен и да покрива равномерно абсолютно цялата капачка. След това поставяме радиатора в обратен ред на изписаното в стъпки 14, 13, 12 и 11.

уроци - 22.jpg

Останалата конфигурация се сглобява в ред обратен на стъпките описани в урока. Всичко трябва отново внимателно да бъде наместено и закрепено.

Моя съвет е да си подреждате всички свалени винтчета, така, че да знаете от къде са. Примерно показно на следващата снимка.

уроци - 23.jpg


Ако някога ви се случи да рестартирате BIOS-а можете да го направите по 2 начина. Или да махнете за кратък период от време батерията (следващата снимка) или да извадите reset джъмпера (по късно ще видите къде могат да са разположени).

уроци - 24.jpg

На следващата снимка ще опиша част от седящите елементи по дъното за какво случат.

уроци - 25.jpg

А - PS2 портове. Чрез тях се свързват мишката и клавиатурата.
Б - IEEE1284, D-Socket или още някои порт, който при вас може да въществува. Служат за връзка с принтери, скенери или други подобни устройства.
В - Вход за LAN connector - чрез него се осъществява връзката с лан кабела.
Г - USB, IEEE 1394 - портове. Чрез тях се осъществява връзка с някои периферни устройства.
Д - Stereo аудио портове. Ако имате вградена аудио катра, това са изходите за тонколоните или слушалките ви.
Е - PCI Express слот. В него се поставя видеокатрата. Ако дъното ви поддържа AGP видеокарти, слота ще е AGP.
Ж - PCI слотове. Служат за връзка с ТВ тунери, допълнителни аудио или лан карти, за гейм портове (ако нямате такъв) или друго нещо, използващо PCI връзката.
З - Батерия. Използва се да се помнят BIOS настройките или часовниковото време, когато няма включено захранване.
И - Процесор. На снимката се вижда охлаждането върху него.
Й - DIMM слотове. В тях се поставя RAM паметта 9 (на снимката са поставени).
К - Чипсет. На снимката се вижда охлаждането поставено върху него.
Л - Пиезо зумер. Когато има някаква нередност или стартирате компютъра си, той пиука.
М, Н - FDD connector - към тях се връзва флопи кабела, който от своя страна е свързан с флопи устройството.
О, П - IDE connector-и служат за връзка с IDE кабела, който е свързан с HDD, CD или DVD устройства.
Р- Internal AUX audo вход. Евентуално, ако имате такаваподдръжка от аудиокартата.
С - Джъмпери. Чрез тях се нагласява даден режим на работа. Около тях трябва да има и мъжки конектори за светлодиодите по кутията и за бутоните Reset, Power off/on.
Т - SATA connector-и - за тях се връзва SATA кабел. Той се използва за
връзка между дъното и HDD (ако дъното ви поддържа подобен интерфейс).
У - USB connectors - с тях може да се свърже външно USB, което не е поставено на дъното.

Вентиалторите се почистват от евентуално заплетени по роторите им косми, парцали прах или други боклуци, чрез който се затормозява работата им. Може да се капне съвсем малко финно машинно масло за да се облекчи въртенето им и същевременно да се намали шума. В урока не е опсано, така, че внимавайте при тези операций.

Запомнете :
Трябва да помните кой елемент от къде сте свали.
Не бързайте - има една поговорка : "Бързата кучка слепи ги ражда".
Ако елементите не са изсъхнали, не пускайте захранването.
При рабора с четката не натискайте с голяма сила.
Ако не се сещате кое от къде е, няма лошо да попитате някой който разбира повече то вас. Хората са казали :
"С питане и до Цариград се стига".
Източник:uroci.netПодобни новини :
Автоматично изключване на компютъра
Диагностика на проблеми с паметта в компютъра
Как да сменим името на компютъра
Как да сменим името на компютъра си
Лятото идва – предпазете компютъра си
Родителски контрол над компютъра.
Спиране на компютъра с иконка от Desktop-а
Как да си направим Backup на компютъра с Windows 7
SP1 за Windows 7 може да доведе до забиване на компютъра
Изключване на компютъра с едно кликване върху иконка