Какво е ROM и за какво служи?


По дефиниция ROM означава Read Only Memory.

Това е памет на даден чип, в която се съхранява обикновено някаква програма, която управлява действията на самия чип. Много често тази памет не може да се презаписва или за презаписването й се използват сложни похвати. В мобилните телефони ROM е еднозначно на Firmware.

Това е операционната система, която задвижва телефона и понеже това не е една програма, а съвкупност от програми, се казва, че телефонът има Операционна система, която стои в ROM паметта.

При Windows Mobile често се пише в характеристиките на едно устройство, че има 512 Mb ROM и 124 Mb RAM и ние подразбираме, че имаме 512 Mb вътрешна памет, на която може да пишем. Част от тази памет е резервирана за операционната система. Същото е положението и с Андроид телефоните.

HTC Hero например има 512 Mb ROM и 288Mb RAM, но понеже ROM е малко остарял термин и наистина трябва да се използва за памет, от която може само да се чете, но не и да се пише, в повечето описания на телефони пише „вътрешно място“ или internal storage.

А ROM-овете, които всички ние сме свикнали да виждаме във форумите на XDA-Dev или пък когато качваме нова версия на Андроид, всъщност представляват информацията, която ще се запише на паметта на Вашия телефон заделена за операционната система. Тоест ROM е всъщност нещо като ISO за CD/DVD медията, само че за Вашия Андроид телефон. Сигурно ще се зачудите защо не се казва Операционна система, а се нарича ROM? Защото в ROM файла освен операционната система се съдържат и много други неща като например: системни дялове, на които да се записват приложенията, кеш и други. ROM файловете в 99% от случаите се слагат 1:1 на телефона без да се преконфигурират. Точно за това се наричат ROM-ове, защото тяхното съдържание се разархивира и се копира 1:1 на
Вашия телефон в определените за това системни дялове.

Автор: Недялко МиленковПодобни новини :
Какво е root на Android телефон?
Какво представлява dll файл?
Какво представляват Windows Registry-те
Какво да правиме при заразен с вирус компютър?
Какво е спайуер, адуер, малуер и как да се предпазим?
Какво да направим ако не се вижда иконката на Language bar:
Какво би трябвало да направим преди да се откажем от използване на проблемна програма в Windows 7