Windows Blue ще бъде първото обновление за Windows 8


Операционната система Windows 8 бе пусната официално само преди месец, а корпорацията Microsoft вече планира мащабно обновление за нея. По официални данни до момента са били продадени повече от 40 милиона лицензирани копия на платформата. Както съобщава изданието Win8China, с новия Windows 8 компанията променя досегашната си стратегия за обновяване на Windows. Вместо чести кардинални промени и нови версии на операционната система Microsoft ежегодно ще пуска не толкова мащабни актуализации. Така на пазара се очаква да се появят Windows 8.1, Windows 8.2 и т.н.

По-рано бе съобщено за подготвян от корпорацията нов продукт, известен под кодовото име Windows Blue. Към момента на появата на тази информация се считаше, че това ще бъде следващата операционна система от Microsoft, вероятно с името Windows 9. Според последните съобщения обаче подготвяната актуализация представлява сервизен пакет, след инсталирането на който системата ще промени и своята номерация на Windows 8.1. Източниците съобщават още, че Blue ще бъде не просто актуализация за операционната система, а преход към стандартизиран годишен цикъл за обновяване на платформите Windows и Windows Phone.

Очаква се обновлението да бъде достъпно за изтегляне около средата на 2013 година и да предостави възможност за по-гъвкава настройка на потребителския интерфейс, включително на фона на стартовия екран и размера на "плочките", както и по-широка гама от цветове за тях.

Засега остава неизвестно дали обновлението ще бъде пуснато в продажба на преференциални цени, както това бе направено с ъпдейта от Windows 7 до Windows 8, или ще бъде изцяло безплатно, каквито бяха Service Pack 1, 2 и 3 за Windows XP. Ще бъде пуснат и обновен пакет SDK за създаване на приложения под Windows Blue.

Източник:kaldata.com