неделя 02 май 2010 - 04:10:20  ◦  Категория: Новини  ◦  Публикувано от admin  ◦  

ASRock: Народната платформа от народния производител

И така, след като разбрахме коя е „народната” LGA1156 платформа на Intel, и как се стигна до нея, продължаваме с неща в хубавата народна традиция. Да се разбира, хубаво като комедиите за бай Рангел – баш майстора, а не като преспиване в районното, както се казваше в онази реклама. Та, като си говорим за народни производители на дънни платки, с оглед на епизодичното присъствие на Foxconn и Jetway на родния пазар, триото обичайни заподозрени са ASRock, Biostar и ECS (Elitegroup Computer Systems).

Фокус на днешната тема е дъно на ASRock, така че без да се разливам ще продължа straight to the point. Компанията категорично върви нагоре, особено след като я освободиха от задължението да обира трохите на знаменитата си компания-майка, а именно Asus. Докато до преди пет години продуктите на ASRock се ограничаваха до чипсетите от ниския и среден клас или/и изоставаха с по половин година спрямо актуалните платформи, след промяната на парадигмата „Като камък” е напълно свободен и пълнокръвен играч на пазара. Притежава силен инженерен екип (с чешитски хрумвания отвреме-навреме) и меко казано адекватна маркетингова политика. От Asus бяха заимствани доста добри идеи като разнообразието от модели с повече или по-малко екстри, базирани на ограничения брой чипсети на пазара. Освен това, софтуерните инженери добавиха в портфолиото на компанията няколко приложения и технологии, достойни да се нарекат уникални фирмени технологии.

В края на краищата ASRock не само се изявява като ценово ефективен конкурент на традиционните бюджетни производители, но все по-често успява да привлече и дори вниманието на хардуерните ентусиасти. Ако не за друго поне за това, че последните по правило също не разполагат с неограничени бюджети пък и имат навика периодично да сверяват часовниците и да проверяват дали не плащат твърде висок данък фенщина за хардуерни компоненти, които имат идейни алтернативи.

ASRock H55DE3: Малкият черно-кафяв вълк в голямата H55 глутница


Да пообясним заглавието на този параграф. Защо вълк? – Ми, да речем, че защото скоро четох книга на римска тематика и животното ми харесва. Защо черно-кафяв? – Защото такъв е цветът на текстолита и освен това има вълци с такава окраска. Защо малък? – Ами, защото става дума за по-икономично изпълнение и има модели с доста повече екстри – дори само в портфолиото на ASRock. Накрая, защо глутницата да е голяма? – Вече обясних, че от майчината компания е наследена добрата традиция да се правят доста вариации в рамките на един и същ чипсет и H55DE3 е само една от няколкото, базирани на H55. Ето и преки сравнения с някои от останалите:


модел

H55M

H55M Pro

H55DE3

H55 Pro

формат

Micro ATX

Micro ATX

ATX

ATX

памет

2 слота

4 слота

4 слота

4 слота

PCI Express x16 слотове

2

2

2

2

PCI Express x1 слотове

1

1

2

2

PCI слотове

1

1

2

2

SATA

4, 2 eSATA

5, 1 eSATA

4, 2 eSATA

5, 1 eSATA

аудио чип

VT1718

VT1718

VT1718

VT2020

видео изходи

VGA, DVI-D, HDMI

VGA, DVI-D, HDMI

VGA, DVI-D, HDMI

VGA, DVI-D, HDMI

Рейтинг

0/5 : не е гласувано

Tags

Нищо

за автора

admin

admin

9070