вторник 01 март 2011 - 05:22:58  ◦  Категория: Новини  ◦  Публикувано от admin  ◦  
Огромният интерес на потребителите към Facebook привлича като магнит кибер престъпниците към сайта, сочат данни от началото на 2011 г. В рамките на броени дни бяха разпространени няколко опасни вируса, превръщайки социалната мрежа в едно от най-опасните места в интернет.

44267496976240152222

Сред тях са червеите Win32/Yimfoca.AA и Win32/Fbphotofake, като именно Facebook помогна на първия от тях да влезе в класацията на 10-те най-разпространени вируси в много европейски държави само за няколко седмици след пускането му на свобода. По данни на лабораторията ThreatSense.Net на ESET червеят се разпространява основно през чата на Facebook.

Fbphotofake залага на друг вид разпространение - чрез лични съобщения, отново през Facebook. Самият вирус не е опасен, но служи като проводник за други заплахи и се разпространява още през програми като Skype, MSN или Yahoo Messenger. Основното му действие е разпространение на спам.

Доста по-сериозна заплаха е Yimfoca, който може да свали

без знанието на потребителя

дори фалшив антивирусен софтуер, да промени настройките, свързани със сигурността на компютъра, и да изключи защитната стена на Windows Firewall.

Освен за разпространение на червеи, Facebook се използва все по-често и за разпращане на добре познатите "нигерийски" спам съобщения. Това е стандартна атака, с малко допълнение под формата на емоция от страна на потребителя. Съветът към потребителите е винаги да проверяват самоличността на изпращача на съобщението, както и съдържанието на самото съобщение. Желателно е да не се кликват линкове, които изглеждат странно, още повече ако са пратени от непознат. "Част от проблема е, че Facebook културата противоречи на всички правила за сигурност, което я превръща в изпитание за всички професионалисти от бранша", коментира Ранди Ейбрамс, технически директор в ESET.

Рейтинг

0/5 : не е гласувано

Tags

Нищо

за автора

admin

admin

9070