вторник 29 ноември 2011 - 04:13:48  ◦  Категория: Новини  ◦  Публикувано от admin  ◦  
Дори световният шампион Себастиан Фетел цъкаше възхитително с език след първите си обиколки с този автомобил: “Не очаквах, че е толкова бърз...” Звучи като реклама, защото германският пилот всъщност е посланик на “Инфинити”. Но понякога цифрите само потвърждават това, което говорят боговете (в случая - тези във “Формула 1”). С ускорение 5,5 секунди от 0 до 100 км/ч луксозният хибриден седан М35h е най-бързият модел в своята категория. Дори хибридният “Порше Панамера S” е по-бавен със секунда в спринта от място.

“Инфинити”е сравнително нов, но вече познат играч на автомобилния пазар. Луксозната марка на японския производител “Нисан” настъпва до дупка газта в състезанието с германските си конкуренти в премиум класа. Открояващият се дизайн, безкомпромисното качество на изработката и върховите динамични характеристики катапултират М35h на челно място сред луксозните пълни хибриди. Цифрите показват също, че, от една страна, това е най-мощният от тях, но и най-икономичният модел на “Инфинити”...След настаняване в комфортното кожено място зад волана и натискане на бутона за стартиране, не се случва нищо. По-точно не се чува нищо, защото таблото пред водача оживява. И подобно на други хибриди и електромобили, колата се отлепя безшумно от място и потегля напред. Звуков генератор предупреждава пешеходците, че идва кола. В началото работи само електромоторът с 68 к. с. и въртящ момент 270 Нм (най-мощният в хибриден автомобил досега). Подадеш ли по-осезаемо газ, веднага усещаш “ритника” отзад на 3,5-литровия бензинов мотор. Превключването към този V6 с 306 к. с. и 350 Нм става напълно незабележимо. Водачът се информира от цветния дисплей за това какви процеси протичат под капака при натискане на педала на газта. Компютърът синхронизира работата на двата агрегата така, че батериите едновременно да осигуряват необходимия ток и да се зареждат при движение. Само на електричество колата няма да стигне далеч (максимум 3 км), но може да вдигне до 100 км/ч. На практика, за да се движиш само на ток, трябва да галиш твърде нежно педала на газта. Когато го натискаш здраво (защото автомобилът те изкушава да го правиш непрекъснато), бензиновият мотор се изключва в мига, в който си отлепиш крака от газта. И се получават реални икономии на гориво. Включването и изключването на моторите в хибридната система става чрез два съединителя.

Шофирането на хибрида доставя неизмеримо удоволствие заради респектиращата мощ (общо 364 к. с. и 500 Нм въртящ момент) на комбинацията от бензиновия V6 двигател и електромотора. 7-степенната автоматична трансмисия сменя прецизно предавките така, че 1,8-тонният седан е готов да се изстреля мощно напред във всеки един момент. Хибридната технология сваля чувствително разхода до 7 л на 100 км при комбинирано каране. По заводски данни М35h гълта извън града 5,7 л бензин на 100 км. С такъв разход е възможен преход от 1200 км с едно зареждане. Спортният дух на автомобила обаче предизвиква към по-разюздано шофиране. Човек просто трудно се овладява с толкова коне под капака.

Иначе на външен вид разликите с конвенционалния седан М35 са почти незабележими. Хибридът е боядисан в нов сребрист цвят, стъпил е на различни джанти и на таблото са добавени уредите за параметрите на батериите и електромотора. Хибридна е и кормилната система с електрическо сервоуправление. Автомобилът е натежал със 128 кг заради литиево-йонните батерии, които отнемат част от обема на багажника. Ламинираните за по-добра термоизолация батерии са монтирани върху задната ос, за да се запази разпределението на теглото върху предния и задния мост в същите пропорции като в обикновения М35.

Рейтинг

0/5 : не е гласувано

Tags

Нищо

за автора

admin

admin

9070