вторник 06 септември 2011 - 07:45:54  ◦  Категория: Новини  ◦  Публикувано от admin  ◦  
До този шокиращ и звучащ невероятнофакт ни доведоха разкрития на американски учени и изследователи на връзката между въвеждането на коланите като задължение и статистиката за смъртните случаи от автомобилни катастрофи.

Специалистите захвърлиха в кошчето адските усилия на инженерите в автомобилните компании да създадат какви ли не системи за безопасност, както и напъните на политиците да ни насилят да си слагаме колани. Това стана чрез проучване на статистики и анализ на данните, както и чрез научните постижения и подходи от интердисциплинарни научни течения.

Ние си имаме много автомобилни лафове, като например „Не е важно колко коня има под капака, важно е какво магаре има зад волана”, „Всичко е в задволанното устройство” и т.н. Според теорията за вредата от коланите ще се окаже, че българският автомобилен фолклор е напипал истината успоредно с научните изследвания.

Според професорите задължителността на коланите кара почти всички водачи да ги използват, най-вече поради страх от глоби. В същото време обаче в психиката им е набито от телевизията, че коланите спасявали животи. Това насадено (лъжливо) чувство за сигурност предизвиква усещане за неприкосновеност, когато човекът е с колан. И тогава … краката натежават, натискат газта и …


Статията за тази катастрофа гласи: "Вчера ужасена жена гледаше безпомощно как семейството й умира в огъня от автомобила им. (...) Родителите и съпругът й били в капана на предпазните си колани, поради което изгорели.

В общи линии това е основната теза, подкрепена със стабилни аргументи в обширни разработки на специалистите. Те дават за пример в обосновката си едно правило в икономиката, което стъпва изцяло на стари колкото света постулати от психологията. Това е принципът „Хората реагират на стимули”. Вероятно всички се сещат за учебника по психология от училище, където имаше проста схемичка S->R (стимул – реакция). Цялата рекламна индустрия ни бърка в мозъците по този начин. Така стимулът е слагането на колана, условието е убеждението, че коланите спасяват животи, реакцията е по-високата скорост. Повишаването на последната е регистрирано във всички статистики, само трябва някой да потърси. Това направили и изследователите на проблема, като открили шокиращите факти, че след въвеждане на задължителността на коланите смъртите не само не намалели, но и показали ръст.


"През моите 20 години, откакто правя операции, а съм бил и една година във Виетнам, никога не съм виждал толкова лоша травма, при която пациент да оцелее. Предпазният колан буквално я е прерязал на две." - Доктор Чарлз Фелдщайн

Още в далечната 1976г. професор в Чикагския Университет – Сам Пелцман, открил и доказал с факти, че коланите никакво понижаване на смъртността не предизвикват. По-късно професор Джон Адамс от „Юнивърсити колидж”, Лондон, който изследвал 80% от шофиращото население на планетата, открил стряскащ факт. Държавите със закони за задължително използване на коланите не били с по-ниско ниво на смъртните случаи в пътни инциденти от другите, в които няма такива юридически регламенти. Даже по-лошо – наличието на задължение за слагане на колан мистериозно се покривало с по-високи нива на фатален край. Тогава Джон Адамс синтезирал проучванията и разкритията си в така наречения „Ефект на Пелцман” по името на първия изследовател в тази област. Ето какво гласи той: „Защитеността на автомобилния водач от последствията от високата скорост го подтиква към високата скорост”.

Освен този категоричен начин за доказване, че коланите са убиец, идващ от дълбините на „задволанното устройство”, научни течения на други сериозни науки също говорят за този проблем. Това са травматологията (медици) и експертната практика (автомобилни инженери). Според едните коланите почти винаги предизвикват повече наранявания, отколкото има при инцидентите с непоставени колани. Другите пък критикуват сериозно краш-тестовете, които са само в лабораторни условия, а реалният живот казва съвсем различно нещо. В него хора остават в горящи коли (виж видеото), в потънали във вода коли и т.н. заради коланите. В реалния живот даже най-честите удари са с прониквания, при които хората без колани оцеляват, но „примерните“ – не. Като имаме предвид, че тези хора са видели повече трупове, отколкото ние, обикновените шофьори даже не можем да си представим като число, е добре да се замислим сериозно.

Не на последно място има юристи, които поддържат тезата, че слагането на колан трябва да е въпрос на личен избор, а не на натиск от властта, тъй като поставянето (респ. – непоставянето) на колан касае само личната сигурност. По-хумористично настроените даже сравняват това със задължението хората да излизат от къщите си само с дебела шуба през зимата, защото иначе може да настинат и да умрат, както и да се въведат глоби за хората, излезли на снега без такава солидна връхна дреха.

Дали коланите убиват, или предпазват, е тема за обширни и дори безкрайни дискусии. Независимо от крайния изход обаче, добре е да се вслушаме в гласа на юристите, защото ние, хората зад волана, разбираме, че нещата не са толкова розови, колкото ни ги представят. Дори вероятността колан да убие човек да не надвишава 1%, това си е добро основание да не е задължителен. А по мнението на експертите процентът е десетки пъти по-голям, откъдето и толкова много случаи.

Какво ще стане, ако секунда след като са ви глобили, че не сте си сложили колана (след което вие го слагате, разбира се), катастрофирате без ваша вина, но коланът стане причина за вашата смърт? Законодателят? „Изпълнителят“, т.е. органите на изпълнителната власт? Вие? Кой ще се извини на семейството ви, приятелите ви? А на вас?!

Рейтинг

0/5 : не е гласувано

Tags

Нищо

за автора

admin

admin

9070