събота 29 октомври 2011 - 16:29:51  ◦  Категория: Новини  ◦  Публикувано от admin  ◦  
Днес е ден за празник за всички, които не могат да си представят деня без интернет. Глобалната мрежа навършва цели 42 години.

Точно в 22:30 ч. на 29 октомври 1969 г. е изпратено първото съобщение по мрежата. Връзката се осъществява между два компютъра на разстояние 400 мили от инженери от Калифорнийския университет и от Станфордския изследователски институт. Проектът за свързване на двете системи е наречен ARPAnet.

Не малка символика се крие и в думата, която (почти) успяват да си предадат – log win. Връзката обаче се срива и така по мрежата "минават” само l и o.

Трябва да се добави, че първата размяна на съобщения не била особено успешна. От LOGIN се предават едва първите две букви lo. Но ремонтът по компютъра свършил чудеса - на на 29 октомври експериментът завършва със 100% успех.

Това беше само началото. Започва с 2 компютъра, след две години те са вече 18, а след това- разширението на мрежата протича доста сложно.

Първата й публична демонстрация е през 1971 г. и включва 40 компютри, обменящи данни, въпреки че са на различни места в страната. След това постепенно започват да работят нови мрежи, организирани на същия принцип

42 години по-късно... Интернетът е основно човешко право. ООН заяви в свой доклад през юни, че мрежата е важно средство за свободното изразяване на мнение и не е допустимо принудително да се отнема достъпът до нея.

Интернет е глобална система от взаимносвързани компютърни мрежи, която използва стандартния пакет от протоколи TCP/IP, обслужвайки милиарди потребители по целия свят. Тя представлява мрежа от мрежи, съставена от милиони частни, обществени, академични, търговски и държавни мрежи с от местен до глобален обхват, свързани помежду си чрез сложна система електронни и оптически мрежови устройства и съоръжения.

Интернет служи за пренасяне на голямо разнообразие от информационни ресурси и услуги, най-известни сред които са взаимносвързанитe хипертекстови документи на World Wide Web и инфраструктурата на електронната поща.

Рейтинг

0/5 : не е гласувано

Tags

Нищо

за автора

admin

admin

9070