неделя 18 април 2010 - 03:54:30  ◦  Категория: Новини  ◦  Публикувано от admin  ◦  
Изследователи от Google заявиха, че са успели да заставят квантов компютър да разпознава автомобили на снимки. Тази информация се появи в официалния блог на компанията.

Разработката е реализирана с помощта на калифорнийската компания D-wave, която е предоставила своя чип Chimera. Трябва да отбележим, че не всички физици са съгласни, че този чип действително е квантов компютър в смисъла, който теоретиците разбират този термин.

Използвайки специален алгоритъм, учените се опитали да научат системата да разпознава картинки на автомобили. За целта на алгоритъма са дадени 20 000 снимки, на половината от които има автомобили. Всяко транспортно средство ръчно е поместено в специална рамка. След това накарали системата да работи с необработени фотографии. В резултат, чипът се справил по-бързо от която и да е друга система на Google. Учените обаче подчертават, че все още са далеч от практическото приложение на новата технология.

Квантовите системи обещават съществено увеличение на бързодействието чрез използване на принципа на квантовата суперпозиция – частица (йон, електрон или фотон) може да се намира едновременно в две различни състояния (кубити) – 0 или 1, за разлика от традиционните битове. Чипът Chimera на D-Wave беше представен преди няколко години и предизвика огромен интерес както сред научната, така и сред широката общественост. Но демонстрацията не беше направена на живо и това предизвика множествено съмнения дали това наистина е квантов компютър или нещо съвсем друго.

Рейтинг

0/5 : не е гласувано

Tags

Нищо

за автора

admin

admin

9070